Warmtepomp onderhoud
U bent hier:

Warmtepomp onderhoud is belangrijk

Hoe kan ik zelf mijn warmtepomp onderhouden?

Het bijvullen en ontluchten van jouw warmtepomp is een onderhoud dat je zelf doet
Vaak zien we bij klanten dat een te lage waterdruk en lucht in de leiding storingen in de warmtepomp geven. Dit had je dus zelf kunnen voorkomen. Naast het bijvullen en ontluchten van het systeem is er niet zoveel dat je zelf kunt doen qua warmtepomp onderhoud. Ons advies is om de warmtepomp op de juiste manier te laten onderhouden door een installateur als je zorgeloos wilt genieten van je warmtepomp. Sluit bij de ITN Groep een service- en onderhoudsabonnement voor warmtepompen af.

Service- en onderhoudsabonnementen

Hoe ontlucht ik zelf mijn warmtepomp?

Lucht in het warmtepompsysteem kan voor storingen zorgen
Ontlucht dus regelmatig je warmtepomp en je radiatoren. Hoe je een warmtepomp ontlucht, is afhankelijk van het model of de fabrikant. Sommige warmtepompen hebben automatische ontluchters. Ons advies is om altijd de handleiding van de warmtepomp te raadplegen. Het ontluchten van de radiatoren of vloerverwarming gaat bijna op dezelfde manier als het ontluchten van een gewone verwarming.

Wanneer moet ik mijn warmtepomp bijvullen met water?

Je moet bijvullen als de waterdruk in je warmtepomp lager is dan 1 bar. De druk moet ongeveer tussen de 1,5 en 2 bar liggen net als bij een cv-ketel. Controleer de waterpomp waterdruk ieder half jaar. Ook als jouw warmtepomp een storing geeft of niet meer goed werkt, kan dat betekenen dat je water moet bijvullen.

Let wel goed op: soms geeft een warmtepomp een melding van lage druk. Je ziet dan: Lage Druk (LD) of Low Pressure (LP). Dit gaat alleen over de koudemiddelen in het verwarmingssysteem en niet over de druk. Als je dit ziet neem dan contact op met de ITN Groep. Wij vertellen jou wat er moet gebeuren aan onderhoud.

Hoe vul ik mijn warmtepomp bij?

Zorg dat de volgende items binnen handbereik klaarliggen:

 • Emmer
 • Handdoek of dweil
 • Vulslang
 • Eventueel een waterpomptang

Schakel vervolgens de tapwaterfunctie van de warmtepomp uit:

 • Bevestig de vulslang aan de kraan.
 • Draai de kraan open totdat deze gevuld is met water. Zo voorkom je dat er lucht in de installatie terechtkomt. Vang het water uit de slang op in een emmer.
 • Sluit de slang vervolgens aan op het vulpunt van de warmtepomp.
 • Draai het vulpunt van de warmtepomp open.
 • Laat de kraan open totdat de druk is opgelopen tot 1,5 a 2 bar. Dit zie je op de manometer van de warmtepomp.
 • Sluit het vulpunt af.
 • Draai de kraan dicht.
 • Koppel de vulslang weer los, en laat deze leeglopen in een emmer.
 • Dweil eventueel gemorst water op met een doek.

Warmtepomp onderhoud 24-uur service

Bij de ITN Groep vinden wij het belangrijk dat jij gegarandeerd 24-uurs service en periodiek onderhoud krijgt, zonder daarvoor te veel voor te betalen. Jij zit bij ons niet vast aan hoge maandbedragen of een duur onderhoudscontract. Wij vinden het belangrijk dat jij als klant zelf kunt kiezen wat jij fijn vindt. Zo heb je bij de ITN Groep de keuze uit verschillende service- en onderhoudsabonnementen voor jouw warmtepomp. Met ons voordelige uurtarief houden we de kosten voor het preventief onderhoud aan jouw warmtepomp altijd laag.

Service- en onderhoudsabonnementen

Liever geen onderhoudsabonnement?

Wij werken ook zonder service- en onderhoudsabonnementen. Wij hanteren een voordelig uurtarief, waardoor onderhoud en service niet duurder uitvallen dan bij een contractvorm. Je betaalt alleen voor de bestede uren van een monteur en de gebruikte onderdelen. Zo weet je zeker dat je niet betaalt voor een service waar je geen gebruik van maakt. Zo houden we alle klanten tevreden. Voor meer en uitgebreide informatie over welke onderhoud geschikt is voor jou, adviseren wij om contact op te nemen. Onze ITN adviseurs informeren je namelijk uitgebreid.

Onze merken
Vragen? We bellen je graag terug.
Bel mij terug
Naam
Naam
Ik ga akkoord en sta toe..
Bekijk ons privacybeleid
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram