Forbes’ ongelooflijke Smart Home-voorspellingen

Technologie staat nooit stil. Onze woningen worden dan ook steeds slimmer. Ieder jaar komen er nieuwe innovaties op de markt die bijna niet meer tot de verbeelding spreken. Forbes, een gerenommeerd mediabedrijf dat zich o.a. richt op de zakenwereld en technologie, keek in de toekomst met een team van experts. Ze voorspelden 7 nieuwe ontwikkelingen die ons stijl achterover laten slaan…

1. Praat tegen uw huis en het doet wat u wil

Apparaten bedienen met een simpel commando is de toekomst. Thuis én op afstand. Specifieke commando’s zijn niet meer nodig. Even ‘slaap lekker’ zeggen en de verwarming springt uit, de lampen dimmen en de rolluiken schuiven omlaag. Nu nog een synoniem bedenken bij het naar bed brengen van uw kinderen om zeven uur. Minor problem!

2. Huishoudelijke apparaten nemen ons denkwerk over

Kunstmatige intelligentie is bijna niet meer weg te denken, ook in een Smart Home. Uw slimme woning stuurt alle informatie automatisch naar de cloud waar het wordt geanalyseerd. Daarna bepalen onze slimme apparaten welke afstelling nodig is. Deze lerende apparaten zijn in de toekomst nog veel beter dan nu en voorspellen straks nog beter al uw wensen. Heeft u een hekel aan Paul de Leeuw? Geen probleem: uw televisie slaat ‘Wie steelt mijn show’ dan ook keurig over tijdens het zappen.

3. Altijd uw favoriete foto’s in zicht 

Digitale fotolijstjes bestaan natuurlijk al lang, maar echt spannend zijn ze niet. Maar wat nou als een fotolijstje is verbonden met uw smartphone? Op deze manier herkennen de lijstjes wie er in de buurt is en past de foto zicht automatisch daarop aan. Nooit meer gekibbel met uw echtgenoot over die ene foto waar uw onderkin zichtbaar is. Die verschijnt gewoon niet wanneer u langs de lijst loopt. Win-win!

4. Uw woning wordt een kleine elektriciteitscentrale

Nog zuiniger omgaan met energie? Er komen straks apparaten die niet alleen stroom gebruiken, maar ook opwekken. Dit is uiteraard financieel aantrekkelijk en ook nog eens super goed voor ons klimaat! Weer een win-win!

5. Apparaten geven zelf aan wanneer ze een reparatie vereisen

Nieuwere auto’s kunnen het al: aangeven wanneer er een onderhoudsbeurt nodig is. Maar let op! Uw wasmachine, verwarming of koelkast kan dit straks ook. De slimme apparaten controleren zichzelf en geven aan u door wanneer ze problemen detecteren of een kleine reparatie vereisen. Hoe gemakkelijk kan het leven toch zijn!

6. Uw apparaten weten al dat u onderweg naar huis bent

Het is al mogelijk, maar in de toekomst wordt het nog gebruikelijker. Via GPS weet uw slimme huis dat u onderweg bent. Alle apparaten reageren dan ook op uw komst. Wanneer u uw woning instapt, is het lekker warm (of koel), staat uw favoriete muziek op en zijn de lichten alvast aangezet. Dat is nog eens een warm welkom. Ook als u alleen woont!

7. U kiest zelf welk apparaat data mag beheren

Een Smart Home is leuk en aardig, maar wel wanneer uw data privé blijft natuurlijk. Nu de Smart Home technologie evolueert, worden veiligheidsmaatregelen in de ontwerpfase al meegenomen. Is internetaansluiting bij een apparaat niet nodig? Dan laat een fabrikant de aansluiting weg. Dus heeft u geen zin in een koelkast die u een salade voorstelt, terwijl u toch liever wéér een pizza heeft? Een koelkast die zich niet met uw eetgedrag bemoeit blijft ook een optie.

Bron: Forbes en Thuiscomfort