Storing cv ketel zelf oplossen
Heeft u een storing aan de cv-ketel? Dan kunt u eerst de checklist en tips doorlopen. Vaak is het ook mogelijk om de storing zelf te verhelpen. We geven u een aantal tips om een cv-ketel storing zelf op te lossen. Lukt het niet de storing op te lossen? Dan kunt u alsnog contact opnemen met onze servicedienst.
Handleiding cv-ketel
De eerste stap is het doornemen van de handleiding van uw cv-ketel. Doorloop alle stappen en controleer wat voor cijfer(s) en/of letter(s) de cv-ketel aangeeft in het display. De betekenis hiervan vindt u vaak terug in de handleiding.
CV-ketel resetten
Bij de meeste storingen helpt het om uw cv-ketel te resetten. Dit doet u door de resetknop in te drukken. Zorg ervoor dat u voor het resetten eerst de storingscode in het display noteert. Nadat u op de resetknop hebt gedrukt, herstart de cv-ketel zich. Heeft uw cv-ketel hierna geen storing meer? Dan is er waarschijnlijk niets mis met uw cv-ketel. Wanneer uw cv-ketel na het resetten toch meerdere keren per week een storing blijft geven, raden we u aan om contact met ons op te nemen. Via ons storingsformulier kunt u hier een melding van maken. Wacht hier niet te lang mee en waarschuw ons tijdig. Zo kunnen we uw cv-ketel zo snel mogelijk repareren. En wilt u in de toekomst storingen voorkomen? Sluit dan een service abonnement af.
Waterdruk cv-ketel controleren
Heeft u al gecontroleerd of de waterdruk van uw cv-ketel voldoende (ca. 1,5 – 2,0 bar) is? Wanneer dit niet het geval is, moet het systeem bijgevuld en ontlucht worden. Meestal staat in de handleiding van uw cv-ketel beschreven welke stappen u hiervoor moet doorlopen. Ook kunt u hiervoor een afspraak maken met een van onze monteurs.
Let op: vul het systeem NOOIT bij als de cv-ketel net gedraaid heeft! Wacht met het bijvullen van uw cv-ketel totdat de watertemperatuur is gedaald tot ongeveer 40°C.
Hoofdthermostaat controleren
Heeft u de hoofdthermostaat in uw woonkamer al gecontroleerd? Wanneer u een thermostaat heeft die op batterijen werkt, kan het zijn dat de batterijen leeg zijn. Als dit het geval is, vervang deze dan door batterijen van hetzelfde type. Kies voor goede alkaline batterijen met een lange levensduur, bijvoorbeeld van Duracell. Gebruik geen oplaadbare batterijen. Ook kan het zijn dat de thermostaat te laag staat ingesteld. Stel deze dan in op de kamertemperatuur. De ideale kamertemperatuur voor overdag is volgens Milieu Centraal 19°C. Voor ’s nachts, of wanneer u niet thuis bent, is dat 15°C.
Storing nog niet opgelost?
Is de storing aan uw cv-ketel nog niet opgelost? Controleer dan de volgende punten:
- Heeft u een lekkende warmwaterkraan? Zo ja, dan moet deze warmwaterkraan gerepareerd worden. Hierdoor kan de waterdruk bij andere kranen namelijk minder zijn. Dit zorgt ervoor dat het water minder warm wordt.
- Staat de hoofdgaskraan en/of toestelkraan voldoende open? Zo niet, draai deze dan open en reset de cv-ketel. Naar rechts draait u de cv-ketel dicht, naar links draait u de cv-ketel open.
- Zit de stekker van de cv-ketel goed in het stopcontact?
- Zijn de zekeringen of stoppen en de aardlekschakelaar in de meterkast nog intact? Met andere woorden: is er geen stroomstoring (geweest)? Zo niet, herstel dit dan en reset vervolgens uw cv-ketel.
- Brandt de waakvlam? Moderne cv-ketels hebben geen waakvlam. U kunt in dat geval deze stap overslaan.
- Hoort u een borrelend geluid in de cv-ketel of radiator(en)? Vul de cv-ketel indien nodig bij en ontlucht deze goed.
- Zijn de thermostaatknoppen van de radiatoren opengedraaid?
- Is het extreem koud (geweest)? Dan kan het zijn dat de leidingen bevroren zijn (geweest). Vermoedt u dat dit de oorzaak is van de storing aan uw cv-ketel? Neem dan direct contact met ons op.